Planet Zemlja - Udruga - HUSTA
  Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt  
 
Naziv projekta na lokalnom dijalektu znači

HUSTA

Projekt je pokrenut u očekivanju proglašenja Parka prirode Hrvatsko zagorje. Ovaj park obuhvaćao bi granično područje između

Proglašenje ovog Parka prirode bit će tek prvi korak u sustavnijoj zaštiti prirodne baštine i neprocjenjivih ljepota koje Zagorje ima.

Na području budućeg Parka prirode NE postoji niti jedna udruga s ekološkim programom, pa je djelovanje lokalnih članova udruge Planet Zemlja neophodno.

Ovaj projekt usmjeren je na edukaciju i sustavniju pripremu članstva ekoloških udruga, relevantnih predstavnika lokalnih vlasti  i zainteresiranih građana s područja Hrvatskog zagorja na sudjelovanje u donošenju odluka vezanih uz proglašenje prvog zagorskog Parka prirode, ali i na donošenje odluka i pokretanje akcija vitalnih za zaštitu okoliša na cijelom području Hrvatskog zagorja.

Konkretan primjer moguće akcije na edukaciji o zaštiti okoliša proizlazi iz činjenice da stanovnici te regije koriste drva za grijanje, a često i za prodaju u svrhu osiguravanja sredstava za život, te se time sustavno uništavaju šume i narušava ekološka ravnoteža. Kako je većina šuma u vlasništvu javnih poduzeća Hrvatske šume, izuzetno je važno utjecati i na njih i raditi na podizanju svijesti i senzibiliziranju njihovih djelatnika za očuvanje prirode. Jedan od mogućih načina mijenjanja ovakve negativne prakse u Hrvatskom zagorju je utjecanje na lokalne vlasti da razvojem infrastrukture i drugim poticajnim mjerama omoguće korištenje ekoloških izvora energije. 

Svoje djelovanje na području budućeg Parka prirode Hrvatsko zagorje, udruga Planet Zemlja najavila je održavanjem izložbe fotografija hrvatske prirodne baštine i ljudskog nastojanja da se ona zaštiti pod nazivom "Trka Hrvatski nacionalni parkovi". Izložba je održana u Trakošćanu u travnju ove godine, povodom Dana planeta Zemlja. Tom su prigodom okupljeni građani, stanovnici obližnjih mjesta (Bednja, Pleš, Cvetlin i Macelj), kao i predstavnici turističke zajednice Općine Bednja i Varaždinske županije, iskazali zabrinutost zbog nebrige za okoliš i potrebu  za njegovom zaštitom. Oni su izrazili skeptičnost mogućnosti djelovanja zbog lokalnog mentaliteta, što je poticaj i izazov "Planetu Zemlji" da organiziranjem edukacija i poticanjem građana na sudjelovanje u donošenju odluka, stvori pozitivnije ozračje i da svoj doprinos mijenjanju postojeće teške situacije.  

Lokalno članstvo udruge Planet Zemlja ističe kao jedan od problema tog područja (Općina Bednja) potencijalnu opasnost otpada deponiranog u zatvorenom rudniku gline u Šaši i u okolnim bušotinama. Strah potkrepljuje činjenica izuzetno velike smrtnosti od raka u posljednjih nekoliko godina. Sve inicijative istraživanja i objavljivanja podataka o deponiranom otpadu, rezultirale su negiranjem odgovornih osoba i gušenjem inicijative.

Jezero Trakošćan, s dvorcem i okolnim velikim područjima sačuvane crnogorične šume Maceljskog gorja, čine raritetnu prirodnu cjelinu, poznatu daleko izvan granica Hrvatskog zagorja. Zabrinutost ekološki osviještenih građana izaziva zapuštenost jezera i njegovo postupno pretvaranje u močvaru. Obližnji izvor rijeke Bednje je zagađen otpadom iz obližnjih domaćinstava, čemu doprinose i česte poplave uzrokovane neodržavanjem riječnog korita. 

Očita je potreba za, s jedne strane, donošenjem plana mjera za zaštitu okoliša, ekološku eksploataciju postojećih prirodnih resursa kao i za, s druge strane, educiranjem većeg broja građana na mogućnosti utjecanja na donošenje odluka bitnih za kvalitetu života njihove lokalne sredine.

Uključivanjem svih relevantnih  faktora  u edukaciju o načinima suradnje na zaštiti i promicanju prirodnih vrijednosti, Planet Zemlja želi dati svoj doprinos očuvanju prirodnih značajki Zagorja.

Projektne aktivnosti podijeljene su u dvije glavne grupe:

a) organiziranje i provođenje serije radionica i seminara na relevantne teme (sudjelovanje u procesu donošenja odluka važnih za razvoj i očuvanje vrijednosti lokalne sredine, uključivanje građana u rad nevladinih udruga, kako od ideje do projekta)

b) priprema i tiskanje edukativnih letaka o vrijednostima prirodnog okoliša Hrvatskog  zagorja i načinima njegova djelotvornog očuvanja

Sve postojeće ekološke i srodne udruge na području Hrvatskog zagorja bit će pozvane da uključe svoje članove na radionicu na neku od navedenih tema na osnovu . Kako su predložene tri teme, posebno će se potaknuti udruge da pošalju upravo one svoje članove koji svojom ulogom/mjestom u udruzi, odnosno svojim interesima i mogućnostima odgovaraju određenoj temi. Time želimo postići da se članstvo udruga rasporedi prema svojim interesima i zaduženjima unutar udruge na konkretne radionice (npr. voditelji udruga na radionice o suradnji s lokalnim vlastima, a mladi/novi članovi udruga na radionice o provedbi ideja u projekt, pisanju projektnog prijedloga i sl.). Nastojat ćemo uključiti i predstavnike udruga koje nisu primarno ekološke, ali koje sa svojim ciljevima i aktivnostima doprinose kvaliteti života pojedine lokalne sredine (npr. kulturno-umjetnička društva) ili čiji se članovi ponekad uključuju u akcije ekoloških udruga (npr. Turističke zajednice, Planinarska društva,  Vatrogasna društva, Ribolovno društvo itd.)

Posebno ćemo nastojati, u kontaktima s predstavnicima lokalnih vlasti, motivirati relevantne osobe (kojima je zaštita prirode i suradnja s nevladinim udrugama u opisu posla) da se uključe u radionice ili seminare. Ukoliko će biti moguće, potaknut će se neke od tih osoba da održe i kraće prezentacije dosadašnjih postignuća u zaštiti okoliša na lokalnoj razini, 

Identificiranjem utjecajnih i aktivnih članova zajednice i njihovim motiviranjem na uključivanje u ove radionice, želimo omogućiti upoznavanje i suradnju svih relevantnih dijelova društva na pitanjima važnim za očuvanje okoliša. Uključivanjem lokalnih poduzetnika te predstavnika javnih poduzeća u suradnju s lokalnim nevladinim udrugama i/ili upravnim tijelima koji se bave zaštitom okoliša, može se bitnije olakšati rad istih. 

Pozivanjem građana koji iskazuju interes i brigu za zaštitu okoliša,  posebno motiviranjem onih iz manjih sredina (npr. Bednja, Ivanec, Lepoglava), ali pozivanjem i onih iz većih mjesta (Varaždin, Krapina) na uključivanje u ove radionice/seminare, izravno će se podržati lokalne volonterske inicijative u provođenju projekata od interesa za zaštitu okoliša.

Planet Zemlja, 22.02.2012.

Pregled komentara (0)

1 

Prijavi se i komentiraj!
Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici!


Više iz kategorije Udruga

Godišnji financijski izvještaj
Upečatljiv način izražavanja
Earth Run
Najbolji izbor za zdravi razvoj
Ljetna sportska školica
Umjetnost u službi ekologije
EkoArt
Rikše su u gradu
Projekt CroRikša
Ekološki i hiperzabavno
LUDI BICIKLI
Naziv projekta na lokalnom dijalektu znači
HUSTA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
ZAŠTIĆENA PRIRODA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
EDUKACIJA NASTAVNIKA
Riječ dvije o nama
Upoznajte nas u teoriji
Vijesti čitatelja
 
   
Alisa Pokić
Psić s Jaruna

Mali slatkiš traži dom :)

  Planet Zemlja
Don traži Dom

Prekrasan mužjak star najviše godinu dana nađen u Travnom. Srednje visine mješanac Lesija i hrta sa najljepšim tamnim očima. Plašljiv no miran je i poslušan, i slaže se sa drugim psima i jako mazan.

  Planet Zemlja
Spašeni štenci traže dom

Draga Karen se našla na pravom mjestu u pravi, možda zadnji tren za preslatke psiće. Ona je napravila puno, sad smo mi na redu.

25.05.2013. Opširnije
 
16.05.2013. Opširnije
 
18.05.2012. Opširnije
         
Savjet dana
 
BILO   DANAS   USKORO

Skrad
2. međunarodna konferencija o održivom razvoju Gorskog kotara
 

 

 
Top 3
Ekologija
NP Risnjak
Ekologija
Tvrtke koje ne testiraju na životinjama
Ekologija
Zagađenje okoliša
 
Top 1
Kolumne
Promjene su moguće
 
Top 1
Osobna ekologija
Zaboravite dijetu - hranite se organski
 
Top 1
Eko izlog
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
 
Top 1
Novosti
Pravo na život
 
Top 1
Ekologija
Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu
 
Top 1
Putopisi
Nastavak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.
 
Top 1
Djeca Zemlju vole
Djeca Zemlju vole
 
 
Prijava Registracija Zaboravio...
Korisnik
Lozinka

ANKETA
Da li trčiš? Do you run?
  %
  %
  %
  %


Vremenska prognoza
Untitled Document
Zagreb Climate Forum
Čišćenje otoka Mljeta 2015.
Umjetnine od naplavina
Volonterski kamp Mljet 2014

Powered by Galaksija. Sva prava pridržana.