Planet Zemlja - Udruga - HUSTA
  Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt  
 
Naziv projekta na lokalnom dijalektu znači

HUSTA

Projekt je pokrenut u očekivanju proglašenja Parka prirode Hrvatsko zagorje. Ovaj park obuhvaćao bi granično područje između

Proglašenje ovog Parka prirode bit će tek prvi korak u sustavnijoj zaštiti prirodne baštine i neprocjenjivih ljepota koje Zagorje ima.

Na području budućeg Parka prirode NE postoji niti jedna udruga s ekološkim programom, pa je djelovanje lokalnih članova udruge Planet Zemlja neophodno.

Ovaj projekt usmjeren je na edukaciju i sustavniju pripremu članstva ekoloških udruga, relevantnih predstavnika lokalnih vlasti  i zainteresiranih građana s područja Hrvatskog zagorja na sudjelovanje u donošenju odluka vezanih uz proglašenje prvog zagorskog Parka prirode, ali i na donošenje odluka i pokretanje akcija vitalnih za zaštitu okoliša na cijelom području Hrvatskog zagorja.

Konkretan primjer moguće akcije na edukaciji o zaštiti okoliša proizlazi iz činjenice da stanovnici te regije koriste drva za grijanje, a često i za prodaju u svrhu osiguravanja sredstava za život, te se time sustavno uništavaju šume i narušava ekološka ravnoteža. Kako je većina šuma u vlasništvu javnih poduzeća Hrvatske šume, izuzetno je važno utjecati i na njih i raditi na podizanju svijesti i senzibiliziranju njihovih djelatnika za očuvanje prirode. Jedan od mogućih načina mijenjanja ovakve negativne prakse u Hrvatskom zagorju je utjecanje na lokalne vlasti da razvojem infrastrukture i drugim poticajnim mjerama omoguće korištenje ekoloških izvora energije. 

Svoje djelovanje na području budućeg Parka prirode Hrvatsko zagorje, udruga Planet Zemlja najavila je održavanjem izložbe fotografija hrvatske prirodne baštine i ljudskog nastojanja da se ona zaštiti pod nazivom "Trka Hrvatski nacionalni parkovi". Izložba je održana u Trakošćanu u travnju ove godine, povodom Dana planeta Zemlja. Tom su prigodom okupljeni građani, stanovnici obližnjih mjesta (Bednja, Pleš, Cvetlin i Macelj), kao i predstavnici turističke zajednice Općine Bednja i Varaždinske županije, iskazali zabrinutost zbog nebrige za okoliš i potrebu  za njegovom zaštitom. Oni su izrazili skeptičnost mogućnosti djelovanja zbog lokalnog mentaliteta, što je poticaj i izazov "Planetu Zemlji" da organiziranjem edukacija i poticanjem građana na sudjelovanje u donošenju odluka, stvori pozitivnije ozračje i da svoj doprinos mijenjanju postojeće teške situacije.  

Lokalno članstvo udruge Planet Zemlja ističe kao jedan od problema tog područja (Općina Bednja) potencijalnu opasnost otpada deponiranog u zatvorenom rudniku gline u Šaši i u okolnim bušotinama. Strah potkrepljuje činjenica izuzetno velike smrtnosti od raka u posljednjih nekoliko godina. Sve inicijative istraživanja i objavljivanja podataka o deponiranom otpadu, rezultirale su negiranjem odgovornih osoba i gušenjem inicijative.

Jezero Trakošćan, s dvorcem i okolnim velikim područjima sačuvane crnogorične šume Maceljskog gorja, čine raritetnu prirodnu cjelinu, poznatu daleko izvan granica Hrvatskog zagorja. Zabrinutost ekološki osviještenih građana izaziva zapuštenost jezera i njegovo postupno pretvaranje u močvaru. Obližnji izvor rijeke Bednje je zagađen otpadom iz obližnjih domaćinstava, čemu doprinose i česte poplave uzrokovane neodržavanjem riječnog korita. 

Očita je potreba za, s jedne strane, donošenjem plana mjera za zaštitu okoliša, ekološku eksploataciju postojećih prirodnih resursa kao i za, s druge strane, educiranjem većeg broja građana na mogućnosti utjecanja na donošenje odluka bitnih za kvalitetu života njihove lokalne sredine.

Uključivanjem svih relevantnih  faktora  u edukaciju o načinima suradnje na zaštiti i promicanju prirodnih vrijednosti, Planet Zemlja želi dati svoj doprinos očuvanju prirodnih značajki Zagorja.

Projektne aktivnosti podijeljene su u dvije glavne grupe:

a) organiziranje i provođenje serije radionica i seminara na relevantne teme (sudjelovanje u procesu donošenja odluka važnih za razvoj i očuvanje vrijednosti lokalne sredine, uključivanje građana u rad nevladinih udruga, kako od ideje do projekta)

b) priprema i tiskanje edukativnih letaka o vrijednostima prirodnog okoliša Hrvatskog  zagorja i načinima njegova djelotvornog očuvanja

Sve postojeće ekološke i srodne udruge na području Hrvatskog zagorja bit će pozvane da uključe svoje članove na radionicu na neku od navedenih tema na osnovu . Kako su predložene tri teme, posebno će se potaknuti udruge da pošalju upravo one svoje članove koji svojom ulogom/mjestom u udruzi, odnosno svojim interesima i mogućnostima odgovaraju određenoj temi. Time želimo postići da se članstvo udruga rasporedi prema svojim interesima i zaduženjima unutar udruge na konkretne radionice (npr. voditelji udruga na radionice o suradnji s lokalnim vlastima, a mladi/novi članovi udruga na radionice o provedbi ideja u projekt, pisanju projektnog prijedloga i sl.). Nastojat ćemo uključiti i predstavnike udruga koje nisu primarno ekološke, ali koje sa svojim ciljevima i aktivnostima doprinose kvaliteti života pojedine lokalne sredine (npr. kulturno-umjetnička društva) ili čiji se članovi ponekad uključuju u akcije ekoloških udruga (npr. Turističke zajednice, Planinarska društva,  Vatrogasna društva, Ribolovno društvo itd.)

Posebno ćemo nastojati, u kontaktima s predstavnicima lokalnih vlasti, motivirati relevantne osobe (kojima je zaštita prirode i suradnja s nevladinim udrugama u opisu posla) da se uključe u radionice ili seminare. Ukoliko će biti moguće, potaknut će se neke od tih osoba da održe i kraće prezentacije dosadašnjih postignuća u zaštiti okoliša na lokalnoj razini, 

Identificiranjem utjecajnih i aktivnih članova zajednice i njihovim motiviranjem na uključivanje u ove radionice, želimo omogućiti upoznavanje i suradnju svih relevantnih dijelova društva na pitanjima važnim za očuvanje okoliša. Uključivanjem lokalnih poduzetnika te predstavnika javnih poduzeća u suradnju s lokalnim nevladinim udrugama i/ili upravnim tijelima koji se bave zaštitom okoliša, može se bitnije olakšati rad istih. 

Pozivanjem građana koji iskazuju interes i brigu za zaštitu okoliša,  posebno motiviranjem onih iz manjih sredina (npr. Bednja, Ivanec, Lepoglava), ali pozivanjem i onih iz većih mjesta (Varaždin, Krapina) na uključivanje u ove radionice/seminare, izravno će se podržati lokalne volonterske inicijative u provođenju projekata od interesa za zaštitu okoliša.

Planet Zemlja, 22.02.2012.

Pregled komentara (0)

1 

Prijavi se i komentiraj!
Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici!


Više iz kategorije Udruga

Godišnji financijski izvještaj
Upečatljiv način izražavanja
Earth Run
Najbolji izbor za zdravi razvoj
Ljetna sportska školica
Umjetnost u službi ekologije
EkoArt
Rikše su u gradu
Projekt CroRikša
Ekološki i hiperzabavno
LUDI BICIKLI
Naziv projekta na lokalnom dijalektu znači
HUSTA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
ZAŠTIĆENA PRIRODA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
EDUKACIJA NASTAVNIKA
Riječ dvije o nama
Upoznajte nas u teoriji
Vijesti čitatelja
 
   
Alisa Pokić
Psić s Jaruna

Mali slatkiš traži dom :)

  Planet Zemlja
Don traži Dom

Prekrasan mužjak star najviše godinu dana nađen u Travnom. Srednje visine mješanac Lesija i hrta sa najljepšim tamnim očima. Plašljiv no miran je i poslušan, i slaže se sa drugim psima i jako mazan.

  Planet Zemlja
Spašeni štenci traže dom

Draga Karen se našla na pravom mjestu u pravi, možda zadnji tren za preslatke psiće. Ona je napravila puno, sad smo mi na redu.

25.05.2013. Opširnije
 
16.05.2013. Opširnije
 
18.05.2012. Opširnije
         
Savjet dana
 
BILO   DANAS   USKORO

Trakošćan
Plogging Connect Trakošćan
 

  Babino polje
Plogging Connect Mljet
 
Top 3
Ekologija
NP Risnjak
Ekologija
Zagađenje okoliša
Ekologija
Nacionalni park Paklenica
 
Top 1
Kolumne
Promjene su moguće
 
Top 1
Osobna ekologija
"Iberštep" - tečaj šivanja i više od toga
 
Top 1
Eko izlog
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
 
Top 1
Novosti
Plogging Connect Trakošćan
 
Top 1
Ekologija
Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu
 
Top 1
Putopisi
Nastavak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.
 
Top 1
Djeca Zemlju vole
Djeca Zemlju vole
 
 
Prijava Registracija Zaboravio...
Korisnik
Lozinka

ANKETA
Da li trčiš? Do you run?
  %
  %
  %
  %


Vremenska prognoza
Untitled Document
Zagreb Climate Forum
Čišćenje otoka Mljeta 2015.
Umjetnine od naplavina
Volonterski kamp Mljet 2014

Powered by Galaksija. Sva prava pridržana.