Planet Zemlja - Udruga - ZAŠTIĆENA PRIRODA
  Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt  
 
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

ZAŠTIĆENA PRIRODA

Problemi zaštite prirode i okoliša odavno su nadvladali granice nacionalnih parkova kao i međudržavne granice, tako da proglašavanje nekog područja zaštićenim nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodni

Industrijska zagađenja, kisele kiše, uzvodna onečišćenja, neplanska izgradnja, jak promet, krivolov i drugi oblici neodgovornosti, samo su dio pokazatelja kako proglašavanje nekog područja zaštićenim nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica. Zbog nedostatka kadrova, materijalnih i financijskih sredstava, čestih promjena ciljeva rada i sličnog, postojeće uprave nacionalnih parkova i parkova prirode često zanemaruju svoju obavezu promotivnog/preventivnog djelovanja i izvan granica parkova. Uprave N.P. i P.P. se gotovo u pravilu suočavaju s nizom problema koji proizlaze iz needuciranosti (nepoznavanje zakona, pravilnika, statuta, planova, programa rada) i neosviještenosti stanovnika parkova kao i posjetitelja. Nadalje, zaštitu okoliša ozbiljno narušavaju sukobi interesa na nivou državna uprava – profitabilne organizacije (šumarije, turističke org. i dr.), pojedinac – državna uprava (imovinsko pravni odnosi, svakodnevni život i aktivnosti), pojedinac – zajednica… Navedene činjenice povezane s neprovođenjem  zakonskih odredbi, rezultiraju s neplanskom eksploatacijom postojećih prirodnih resursa. Također predstavljaju dodatnu prepreku uspostavi i uspješnom funkcioniranju Javnih ustanova «novoosnovanih» parkova prirode odnosno nacionalnih parkova. S obzirom da se radi o područjima posebnih prirodnih vrijednosti zbog kojih su P.P. odnosno N.P. osnovani (a mogu im se pridodati i područja koja za povećavanjem stupnja zaštite čekaju donošenje novog zakona), nepostojanje javnih ustanova, kao tijela za njihovu zaštitu, održavanje i očuvanje, ukazuje na urgentnu potrebu za ekološkim djelovanjem.

S druge strane, uočavamo nesudjelovanje građana u donošenju bitnih odluka za kvalitetu života u njihovoj lokalnoj sredini, unatoč obvezujućim zakonima, premali broj udruga s ekološkim programima, kao i neuključenost ostalih udruga i institucija u ekološko djelovanje.

U programu tradicionalno sudjeluje prako 20000 građana

Od 1997. god. održava se ekološko-športska manifestacija pod nazivom Trka hrvatski nacionalni parkovi. Utrka tradicionalno okuplja veliki broj građana i organizacija, što otvara prostor za dodatne oblike ekološkog djelovanja. Stoga, Planet Zemlja svake godine sve više obogaćuje količinu i kvalitetu događanja  koja utrci prethode, održavaju se tijekom čitave godine na mjestima prolaska utrke ili su na neke druge načine uz utrku vezana. Održava se niz uspješnih tematskih tiskovnih konferencija, ekoloških i športskih akcija, izložbi fotografija, niz akcija u suradnji sa školama i dr.

Sudjelovanje građana u utrci i popratnim događanjima stalno se povećava. Samim tim povećava se i broj onih koji prolazak utrke kroz njihovo mjesto vide kao priliku da iskažu svoje zapažanje i mišljenje o ekološkim problemima svoje zajednice. Na taj su način akteri utrke upoznavani s brojnim problemima koji su sustavno praćeni i analizirani tijekom evaluacijskog procesa. Smatramo da se većina iskazanih problema može riješiti poboljšavanjem komunikacije između građana i institucija nadležnih za zaštitu prirode i okoliša, educiranjem i osvještavanjem stanovništva te povećavanje njihovog sudjelovanja u donošenju razvojnih mjera na lokalnoj razini. Planet Zemlja ovim programom predlaže širok spektar aktivnosti koje će se na razne načine suočavati s gore navedenim, od drugih institucija zapostavljenim problemima.

Trka hrvatski nacionalni parkovi - ekološki motor programa

Osovina programa biti će Trka hrvatski nacionalni parkovi s popratnim događanjima. Dobrom pripremom, širokom medijskom aktivnošću, kontaktiranjem velikog broja ekoloških i srodnih udruga, osobnim kontaktima i na druge načine, utrka će okupiti velik broj građana i organizacija iz čitave Hrvatske. Takav događaj, organiziran na nacionalnoj razini i od nacionalnog značaja, biti će iskorišten za iskazivanje potrebe i mogućnosti dodatnog djelovanja na lokalnoj razini. Na taj će način biti potaknut niz ekološko-športskih akcija, pozdravnih i protestnih skupova, likovnih, literarnih, glazbenih i drugih aktivnosti itd.

 

Usporedo s pripremom i održavanjem utrke, planirati će se i provoditi edukativna predavanja, radionice, seminari, tribine, na čitavom području Republike Hrvatske, s težištem na prostorima gdje ne postoje javne ustanove već osnovanih ili za osnivanje predviđenih nacionalnih parkova i parkova prirode, prema planu Ministarstva zaštite okoliša.

Planet Zemlja, 22.02.2012.

Pregled komentara (0)

1 

Prijavi se i komentiraj!
Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici!


Više iz kategorije Udruga

Godišnji financijski izvještaj
Upečatljiv način izražavanja
Earth Run
Najbolji izbor za zdravi razvoj
Ljetna sportska školica
Umjetnost u službi ekologije
EkoArt
Rikše su u gradu
Projekt CroRikša
Ekološki i hiperzabavno
LUDI BICIKLI
Naziv projekta na lokalnom dijalektu znači
HUSTA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
ZAŠTIĆENA PRIRODA
BIOLOŠKA RAZNOLIKOST
EDUKACIJA NASTAVNIKA
Riječ dvije o nama
Upoznajte nas u teoriji
Vijesti čitatelja
 
   
Alisa Pokić
Psić s Jaruna

Mali slatkiš traži dom :)

  Planet Zemlja
Don traži Dom

Prekrasan mužjak star najviše godinu dana nađen u Travnom. Srednje visine mješanac Lesija i hrta sa najljepšim tamnim očima. Plašljiv no miran je i poslušan, i slaže se sa drugim psima i jako mazan.

  Planet Zemlja
Spašeni štenci traže dom

Draga Karen se našla na pravom mjestu u pravi, možda zadnji tren za preslatke psiće. Ona je napravila puno, sad smo mi na redu.

25.05.2013. Opširnije
 
16.05.2013. Opširnije
 
18.05.2012. Opširnije
         
Savjet dana
 
BILO   DANAS   USKORO

Trakošćan
Plogging Connect Trakošćan
 

  Babino polje
Plogging Connect Mljet
 
Top 3
Ekologija
NP Risnjak
Ekologija
Zagađenje okoliša
Ekologija
Nacionalni park Paklenica
 
Top 1
Kolumne
Promjene su moguće
 
Top 1
Osobna ekologija
"Iberštep" - tečaj šivanja i više od toga
 
Top 1
Eko izlog
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
 
Top 1
Novosti
Plogging Connect Trakošćan
 
Top 1
Ekologija
Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu
 
Top 1
Putopisi
Nastavak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.
 
Top 1
Djeca Zemlju vole
Djeca Zemlju vole
 
 
Prijava Registracija Zaboravio...
Korisnik
Lozinka

ANKETA
Da li trčiš? Do you run?
  %
  %
  %
  %


Vremenska prognoza
Untitled Document
Zagreb Climate Forum
Čišćenje otoka Mljeta 2015.
Umjetnine od naplavina
Volonterski kamp Mljet 2014

Powered by Galaksija. Sva prava pridržana.