Planet Zemlja - Eko izlog - Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
  Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt  
 
Može i ekološki

Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015

Ekološka i održiva proizvodnja doseže nove visine svake godine. Na globalnoj se razini sve više prepoznaje važnost projekata i proizvoda kreiranih po načelima održivog razvoja za okoliš, klimatske promjene, ali i za kvalitetu čovjekova života.

Jedan od proizvoda koji je izazvao najviše pažnje protekle godine je proteinski  prah od konoplje – ova zdrava i održiva proteinska alternativa proizvod je njemačke tvrke Feinstoff Vertriebs. Tvrtka je započela s projektom vodeći se mišlju da će čovječanstvo u budućnosti morati pronaći alternativu životinjskim proteinima s obzirom na porast broja stanovnika planeta. Ovaj prah sadrži dvostruko više proteina od govedine i lako je probavljiv. U njemu se nalaze sve 23 proteinske aminokiseline što ga čini savršenim za ljusku prehranu. Konoplja je otporna biljka i ne zahtjeva pesticide; kliče brzo i apsorbira ugljični dioksid, što ima pozitivni učinak na globalno zatopljenje, ističu iz Feinstoff Vertriebsa.

Uzeti neki svakodnevni proizvod i optimizirati njegovu održivost – to je glavna motivacija iza razvitka TIO-a, inovativne četkice za zube. Autori četkice, Benjamin Beck i Fabian Ghosal, izjavili su da je izradu četkice motivirala briga za održivi dizajn, ali imajući na umu i odgovarajuću skrb za zube. Zahvaljujući korištenju bioplastike obnovljivih resursa u kombinaciji s inovativnim pakiranjem i dizajnom ambalaže, proizvodnja ove četkice ne otpušta CO2 i daje svoj doprinos štednji prirodnih resursa. Iako projekti poput ovog možda ne mijenjaju svijet, njihov se značaj najviše očituje u činjenici da prezentiraju da je moguće prijeći na održivu i ekološku proizvodnju bez povećanja troškova.

 

Zanimljiva je bila i studija slučaja koju je izradila švedska tvrtka Tomorrow Machine, koja se bavi pitanjima održivog razvoja, a kojoj je tema bio inovativni, eko-dizajn pakiranja hrane. Primjerice, ako se mlijeko pokvari nakon otprilike tjedan dana, zašto tetrapacima treba i do nekoliko godina da se prirodno razgrade? Rezultat je bio serijal inovativnih spremnika hrane koja traju otprilike koliko i hrana koju sadrže, a nastala rješenja možete vidjeti na njihovim internetskim stranicama.

Hrvatska je tek u začetku ekološke revolucije

Sva su tri opisana projekta zabilježila uspjeh i na dodjeli prestižne eko-nagrade Green Product Award u Berlinu među više od 400 prijava iz 21 države (cjelokupan popis dobitnika možete pronaći ovdje).

U protekloj se godini i u Hrvatskoj dogodilo nešto zanimljivih novosti koje se tiču ekološkog uzgoja stoke, voća i povrća. Takozvani zeleni listić, uobičajena oznaka Europske unije za eko proizvode, morali su od prvog dana 2015. Imati i svi hrvatski ekološki proizvodi. No situacija u zemlji je daleko od bajne; procjenjuje se da je tek nešto više od 3 posto poljoprivrednih zemljišta pod eko proizvodnjom, iako broj proizvođača raste i sad je oko otprilike dvije tisuće, u usporedbi s tisuću i šesto 2013. godine. Da sve nije tako sivo pokazuju i primjeri poput tvrtke EcoCortec, koja se prvenstveno bavi konfecioniranjem vrećica. Većina klijenata EcoCorteca su automobilske tvrke poput Renaulta, Volva, Volkswagena i Mercedesa, a tvrtka odnedavno posluje čak i u Aziji (Izvor).

2015. bila je plodonosna na europskoj i svjetskoj razini, no u domaćim okvirima stvari su još uvelike u začetku. Nadamo se da će se ove godine što više domaćih proizvođača i tvrtki pridružiti inozemnima i dati svoj obol u stvaranju ekoloških i održivih proizvoda.

Maja Horvat, 26.01.2016.

Pregled komentara (0)

1 

Prijavi se i komentiraj!
Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici!


Više iz kategorije Eko izlog
Može i ekološki
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015

Negativan utjecaj kozmetike na okoliš

Raste potražnja za organskim proizvodima!

Sirova hrana je bogata vlaknima

Prehrana po krvnim grupama

GMO, Genetski modificirani organizam

Ljekovite biljke iz vašeg doma

Ljekovito bilje i njihov ljekoviti učinak

Vegetarijanstvo i adolescenti

Što su to zapravo eko proizvodi?
Briga o sebi i našem planetu
Organska kozmetika
Tražimo volontere
Novinare, proizvođaće, prodavače...
Vijesti čitatelja
 
   
Alisa Pokić
Psić s Jaruna

Mali slatkiš traži dom :)

  Planet Zemlja
Don traži Dom

Prekrasan mužjak star najviše godinu dana nađen u Travnom. Srednje visine mješanac Lesija i hrta sa najljepšim tamnim očima. Plašljiv no miran je i poslušan, i slaže se sa drugim psima i jako mazan.

  Planet Zemlja
Spašeni štenci traže dom

Draga Karen se našla na pravom mjestu u pravi, možda zadnji tren za preslatke psiće. Ona je napravila puno, sad smo mi na redu.

25.05.2013. Opširnije
 
16.05.2013. Opširnije
 
18.05.2012. Opširnije
         
Savjet dana
 
BILO   DANAS   USKORO

Babino polje
Plogging Connect Mljet
 

 

 
Top 3
Ekologija
NP Risnjak
Earth Run
Earth Run Rijeka
Earth Run
Ekološki ultramaraton na granici mogućeg
 
Top 1
Kolumne
Promjene su moguće
 
Top 1
Osobna ekologija
Tečaj keramike – ATELIER ŽELJKA KORBAR
 
Top 1
Eko izlog
Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015
 
Top 1
Novosti
Plogging Connect Trakošćan
 
Top 1
Ekologija
Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu
 
Top 1
Putopisi
Nastavak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.
 
Top 1
Djeca Zemlju vole
Djeca Zemlju vole
 
 
Prijava Registracija Zaboravio...
Korisnik
Lozinka


Oglas
ANKETA
Da li trčiš? Do you run?
  %
  %
  %
  %


Vremenska prognoza
Untitled Document
Održana radionica ToMaGo
Earth Run 2022, dan drugi
Earth Run 2022, dan prvi
Iberštep 14.-18. veljaće 2022.

Powered by Galaksija. Sva prava pridržana.