Početak 2013 Aktualno Uključite se Foto i video Planet Zemlja
Earth Run - trcanjem mijenjamo odnos prema prirodi
Earth Run
Upečatljiv način izražavanja

Dugoprugaško trčanje je simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti, a nacionalni parkovi zaštićene prirode. Njihovim povezivanjem stvoren je upečatljiv način izražavanja kojim ultramaratonci utječu na stav javnosti o potrebi zaštite prirode, okoliša i ljudske zajednice od ekološki neprihvatljivog djelovanja.
Prosječno 130 km na dan
Osnovni koncept


Utrka je etapna. Etape počinju i završavaju u nekom NP. Trku trče odabrani maratonci okupljeni u Green Team, kojima se priključuju lokalni sportaši i veliki broj pasivnih sudionika u organiziranim dočecima. Utrka je povod za održavanje brojnih popratnih akcija kao što su pozdravni skupovi, akcije čišćenja okoliša i sl.
Utrka s tradicijom od 1997. g.
Kratka povijest trke

Svjesni da proglašenje nekog područja nacionalnim parkom nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica, 1997. god. pokrenuli smo projekt pod nazivom "Trka hrvatski nacionalni parkovi '97".
Utrka koja je više od trčanja
Glavni ciljevi

Earth Run se organizirana s primarnim ciljem promoviranja prirodne baštine, osvještavanja njezinog značaja na lokalnoj razini te, šire gledajući, da se usmjeri pažnja javnosti na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima - planeta Zemlje.
Izjava o problemu

Problemi zaštite prirode i okoliša odavno su nadvladali geografske granice. Industrijska zagađenja, kisele kiše, uzvodna onečišćenja, neplanska izgradnja, jak promet, krivolov i drugi oblici neodgovornosti, samo su dio pokazatelja kako proglašavanje nekog područja zaštićenim nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica.
Trka hrvatski nacionalni parkovi '11:
Novosti

Prva faza Earth Runa 2011. godine biti će Trka hrvatski nacionalni parkovi 2011. THNP '11 će se održati povodom međunarodnog dana zaštite okoliša, od 27. svibnja do 05. lipnja. Trka će tradicionalno startati na Brijunima a završiti na Mljetu.
Svjedočanstvo sa samog početka
Dnevnik 1. Trke

"Dnevnik "kapetana broda" jedan je od malobrojnih dokumenata koji su preživjeli da bi svjedočili o tom vremenu. Iako je prošlo više od 13 godina, još uvijek ga ne mogu pročitati bez suza u očima. Čitanje ovog dnevnika podsjeća me na čudo s kojim...
U pronošenju poruke Trke maratonci nisu sami
Velika uloga medija


Trka, aktivnosti oko Trke, 58 tiskovnih konferencija s ekološkim temama... rezultiralo je objavljivanjem više od 150 novinskih članaka, dvadesetak TV reportaža, izvještavanjem na 12 radio postaja... Maratonci svojim angažmanom skreću pozornost jasnosti, a zadatak medija je njihovo nastojanje približiti svakome.
Već 2011. godine
Budućnost projekta Earth Run

Širom svijeta održavat će se utrke u kojima će sportaši povezivati nacionalne parkove odnosno parkove prirode. Earth Run će se održavati na dva nivoa: postojat će utrka osovina (obuhvatit će nacionalne parkove što je moguće više zemalja) i održavati će se regionalne utrke prema modelu THNP.
Idejni nositelj i voditelj projekta
Ervin Poljak


Ervin Poljak utemeljitelj je više nevladinih organizacija, autor i voditelj niza društvenih projekata. U svom 14 godišnjem aktivizmu profilirao se kao vrstan organizator zajednice i stručnjak na području javnog zagovaranja. Ekologija, sport, etičke vrijednost, prosperitet i slično, elementi su na kojima se zasniva njegovo djelovanje.


"Proglašenje nekog područja nacionalnim
parkom nije jamstvo ekološke zaštite svih
prirodnih resursa unutar granica.
Najobimnija zagađenja potječu daleko izvan granica nacionalnih parkova, čak što više,
i granica država (kisele kiše i otrovni plinovi, globalne klimatske promjene, zagađenja koja se prenose rijekama i morskim strujama,
proizvodnja i prodaja ekološki
neprihvatljivih proizvoda…).

Koristeći dugoprugaško trčanje kao simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti i nacionalne parkove kao simbole zaštićene prirode, ultramaratonci Vam šalju "glasnu" poruku:Prirodna i kulturna baština imaju neprocjenjivu vrijednosti, značaj i nezamjenjivost.
Naše je pravo i obaveza uživati u prirodnom i kulturnom nasljeđu ali i stalno djelovati
s ciljem njihove zaštite!"
"Glazba s porukom", glazba koja okuplja ljude, komunikacija, kreativnost i ljubav prema životu i prirodi!

Sva prava pridržana.